SLIDE1

Monday, December 12, 2016

CARA-CARA MEMUJUK PASANGAN... ROMANTIC GIFT ON BUDGET


Entry kali ni berkenaan cara memujuk pasangan yang merajuk atau anda boleh apply cara ni sebagai idea surprise gift secara romantic dan yang penting menjimatkan.

Orang yang banyak duit kepuk-kepuk tak perlu baca kot sebab korang beli je apa2 yang mahal, sure pasangan cair... idea ni dia lebih kepada DIY dan on budget. tak perlu berbelanja ratusan ringgit... korang hanya perlu guna kepala otak korang je untuk berkreativiti bagi memujuk atau menghadiahkan pasangan dengan senyuman dan kebahagiaan. Kalau setakat kasi bunga baik tak payah, dah basi....... siapa-siapa boleh kasi.

Perkara yang melibatkan DIY ni lebih berharga kot... appreciate gila kalau dapat hadiah DIY ni... simpan bertahun-tahun, nanti boleh cerita kat anak cucu betapa romantik atuk/nenek korang. Kalau boleh story romantic macam ni nak bawa masuk muzium... hehehehe

Berikut merupakan idea yang aku rasakan boleh pakai untuk pujuk pasangan atau untuk hantar hadiah kepada pasangan secara surprise... tak kiralah lelaki atau perempuan, korang kalau dah sayang takkan kaku je kan? takkan nak tunggu sebelah pihak je kan... kita sendiri harus bertindak, sila jangan jadi kayu... Korang tak nak buat ke pasangan korang tersenyum-senyum kat office, kat jamban, kat mamak atau masa tengah buat kerja tersengih sorang-sorang gara-gara dapat surprise dari korang?

kiranya macam sedekah lah jugak sebab buat pasangan berbunga ceria... jomlah ikuti idea-idea yang boleh dikatakan berguna ni.


1. NOTA CINTA DALAM BALANG

Ni paling murah tetapi bermakna....cara dia simple, korang just sediakan satu balang/tin/bekas yang cute...

dalam balang tu  korang prepare la notes/quotes cinta atau 1001 sebab kenapa korang sayang pasangan korang. Sambil menyelam minum air, korang jugak boleh letak kata-kata nasihat... sebagai contoh...

NOTA CINTA BUAT SAYANG:
1. Fluffy dan Pou, please jangan kurus nanti tak sedap Abang nak peluk 
2. Penyayang, thanks sebab sayang abang dan jaga abang selama ni
3. Abang mahu ada anak dengan sayang, ada keluarga dengan sayang dan tua bersama sayang
4. Bangun pagi-pagi sila cium abang dulu
5. Kalau gaduh jangan merajuk lama-lama, abang rindu
6. Sayang Masak sedap... terima kasih sebab menjadi chef yang hebat dalam hidup abang
7. Ingat Abang dalam setiap doa sayang


Sweetkan nota-nota macam ni? kalau orang kata poyo maksudnya hati korang HATI BATU... tapi cuba kalau korang dapat? ntah-ntah post kat intagram atau post kat facebook bagi satu dunia tahu... kalau la aku yang dapat nota-nota macam ni, walaupun ada 1000 nota dalam balang, aku sanggup baca semua... ni dikira sebagai ubat senyum dan pil bahagia.

Macam mana nak kasi pasangan? senangje, kalau boleh post kat office dia... masa dia kat office tengah stress dengan bos atau kerja akan terubat dapat nota mcm ni.. kalau kasi kat rumah mcm tak feel.. kasi kat office boleh buat sebagai pill hilang stress... penghantaran murah je, guna courier office then tolak gaji,,,, habis cerita, tak payah keluar duit... senang kan? JIMAT SUNGGUH! (ikut budi bicara opis korang la, mcm opis aku sempoi)

ini antara idea lain untuk letak note romantis selain note dalam balang.. jimat je buat mende ni




2. HADIAH/DELIVER/BEKAL MAKANAN BESERTA NOTA

Yang ni sangat sesuai kalau nak pujuk pasangan..
Apa-apa jenis makanan boleh kasi mengikut kemampuan... lunch box masak sendiri, nasi bungkus boleh tapi makesure bungkusan kene kreatif la ye... biar nampak special...

Kalau begaduh then nak pujuk, dekat bekal atau kotak atau whatever surface yang ada... tinggalkan nota-nota penyesalan, minta maaf atau nota-nota sweet tahap kencing manis... ni kalau aku dapat... nak makan tak sampai hati.. 

Selain nak pujuk pasangan... disaat pasangan kita bersedih dan memerlukan sokongan... kita boleh salurkan kata-kata semangat atau nasihat yang diselitkan disetiap bekal yang kita kirimkan pada pasangan... atleast sebelum makan, diorang akan tersenyum dan lari dari memikirkan masalah dunia.




Banyak lagi jenis-jenis makanan yang korang boleh DIY sebagai hadiah romantis... antaranya pelbagai jenis cokelat yang dihias mcm sejambak bunga atau korang bungkus letak dalam kotak then selitkan note cinta suruh abang posman hantar... balang bulat comel letak biskut sedap auntie anies then selit note sweet kencing manis...

Atau kalau korang sedang berjauhan dengan pasangan... kasi cokelat kissess dlm balang mcm dalam gambar sebelah ni pon dah kira sweet... yelakan, duduk berjauhan... cuma cokelat nilah sebagai ganti ciuman pasangan.. kikikiki...




3. JEMPUTAN 'ROMANTIC PICNIC'

Korang whatsapp/call/msg pasangan invite ajak romantic picnic. (jangan invite guna pos laju pulak, tahun depan baru sampai)
Terpulanglah nak buat waktu siang atau malam... macam aku selalu buat diner kat putrajaya...
kawasan betul2 menghadap pullman putrajaya tepi tasik... 
cantik berlampu... memang romantis habis area tu (sila jaga kebersihan kawasan)

Korang perlu la bawa picnic blanket sebagai alas nak duduk, atau boleh duduk kat pondok/bangku yang disediakan... yang paling penting bawa makanan then kalau rajin bawala bunga dari rumah sebagai hiasan... atleast usaha korang nak pujuk tu berhasil... lama2 pasangan boleh cair...


Bawak makanan simple macam dalam gambar ni pon dah ok...
ada buah, ada minuman, ada makanan lengkap....
ni kalau korang kaki gambar, mesti orang nak hias cantik2 kan..

Macam aku selalu bawak lauk diner aku masak sendiri...
then makan bersuap you all.... yelah kalau cik abang dah mula nak romantik... kita layankan, nak bersuap la nak bertambah nasi la...

Ni kalau pasangan tengah merajuk, terus diorang nak bercakap atau adalah point nak ajak borak... xdelah akward sangat kan... Agenda picnic macam ni atleast membuatkan pasangan nak tolong kemas2, prepare tempat atau korang boleh slow talk ajak bercakap macam keadaan normal. Kalau tak jalan jugak aktiviti memujuk macam ni... maybe korang kene usaha gigih lagi.. sambil picnic then bagi hadiah/bunga.


Adea picnic macam gambar kat atas memang save bajet.... sesuai dengan tajuk entry ni... Buat blakang bonet kereta je, makesure bonet kereta besar macam kereta alza/exora/mpv lain... ni baru rare... tupon kalau pasangan korang jenis tak kisah mcm ni... korang boleh teruskan.... yang penting view tu kene ada... makan kat mana-mana tak kisah asalkan view dan mood masih berkonsepkan picnic... kalau view longkang baik kau makan sorang... 


4. HADIAH DALAM JAR/TIN/BEKAS COMEL


Kalau hadiah untuk Perempuan, kau invest la sikit untuk beli barang dorang suka, contohnya set meni/pedi kau letak dalam balang, atau kau letak pelbagai jenis losyen atau juga kau letak set penjagaan bibir dan pelbagai warna lipstic... terus pasangan melompat suka then cair... kalau gaduh pun tak lama...


Mana yang laki/suami/pakwe/kawan kaki vape tu, kalau korang nak kasi hadiah flavour vape mcm ni pon best.... kompem comolot lepas tu.... sambil-sambil tu selitkan nota keinsafan sikit.. kikikikiki...
tapi better vape dari merokok kan?.... ni kalau laki korang dapat hadiah flavour ni, upload facebook atau instagram terus... Kalau yang laki x hisap vape, orang kasi la set penjagaan rambut macam pomade, hair mask, oil treatment dan sebagainya sebab lelaki ni aset dia rambut... jadi pandai-pandailah pilih hadiah mengikut kesukaan pasangan korang... 

Tips no 4 ni tak berapa nak save bajet... korang kene invest jugak kalau tips 1,2 dan 3 untuk memujuk pasangan tak jalan.... Yang penting haruslah ikhlas dan menunjukan kesungguhan nak minta maaf pada pasangan atau berusaha nak buat pasangan happy.... kalau pujuk tak makan atau yang jenis materialistik nak iphone, nak makan hotel atau nak something diluar kemampuan, baik kau pikir masak-masak...

begitulah serba sedikit idea yang tak seberapa dari saya... Semoga ianya membawa kebaikan dan manfaat bersama. Terima kasih kerana sudi membaca entri saya kali ni..

Assalamualaikum dan semoga bertemu lagi di entry seterusnya.

Nandos contest

contest nandos ni sesuai utk yang kaki selfie kaki instagram kaki upload photo utk join... bukan nak mengharap hadiah sangat cuma saja nak share moment kita di Nandos.


pilih gambar paling cun melecun paling creative dan post gambar tersebut dlm instagram, kemudian tag @NandosMY beserta #NandosMY dan #SajeJe mudahkan? make sure profile korang public... 


mcm sis, ambil gambar makanan jelah, gambar sis xmuat frame


berselera sis nak melantak seekor ayam sorang diri... cik abang xkuat makan... seketul pon xhabis



kan betul.... sis kata xmuat frame 😭😬

Saturday, December 10, 2016

craving for asam laksa

we celebrate our long weekend at little penang, actually since last 2 week im craving for asam laksa... thanks to hubsy since he sincerely and patiently manage to make my big stomach happy... love u forever ❤️😘


our happy bowl... asam laksa for me and he want mee udang.. so delicious 


perfect combination and i love the crunchiness of cucumber, the sweet sour of pineapple, mint leave flavour and the fish soup was superb... kat tepi jalan mana dapat rasa mcm ni.

 

too bad, we already full... tak habis... i cannot accept much of this since dah kenyang gila... cendol durian for me and ice kacang for hubsy



happy face and satisfied...

😍😘

iphone 7 pluss


since dah 2 kali iphone lama selalu bootloop.....
kita tak teragak agak nk tukar baru...
alhamdulillah... ni dikira sebagai achievement this year (2016)... 

Saturday, October 15, 2016

CONTAGIOUS NEGATIVE VIBES


Assalamualaikum...

Since i join new project, it has been a hectic moment in my life because i need to handle few task from different company and required a different skills/knowledge.

But i am not gonna complaining on the task given. I am happy with my job and i love to challenge my self to try something new and know my limits. There is something to ponder, it is beyond that which effect the whole part of my life and career.

1. CONTAGIOUS NEGATIVE VIBES
Been working with 100%  MALAY environment will make you become so careful with everything you did especially your behavior. You are not FREE to be yourself or otherwise they will talking bad behind you. You need to be part of them like you need to join them to pulau (not involve/not be a gang) with someone they dont like or else you will be the next. It means all negative stories told by senior to interns need to accept without judge the truth of the story first. Pitty to that bloody fool INTERNS

The bad thing is all newbie especially INTERNS suddenly become rude! can you imagine what happen when superior give task or ask INTERNS to do something, but they silently not accept the task and try to show that they got much better idea... but that idea just be idea without any result. It more than twice, i ask something and they replied me with rudeness and just ignore what i've ask.

I did some investigation and i ask someone that live together in the same hostel with them... Unfortunately that person already moved and there is more will move since they also cant afford to handle those mulut puaka, they said she will decide where they should sleep or put their things... everything need to follow HER (mulut puaka) command.

see.......

Not only me, there is more but they just silent and move. They told me that newbie have to OBEY what she say or else you will not receive any tolerant or will not be welcome in the house.

There is more than that, i heard everything.

Since past 2 years, i heard every lies you told to interns...
i heard every lies you told to technician....
i heard everything and it really effect my work since you've poison their thought, mind and perception towards me, you such a parasite in the office.

I dont know who should i come to tell all this since it just make me look bad...
I DONT TRUST ANYONE IN THE OFFICE... especially front office, they like gossip much, and someone told me that they keep curse me and telling lie. Enough all the slander....

That MULUT PUAKA should not be in the house since she will keep telling lie and become parasite.

its contagious and will remain constant.

i tried to project what i feel on facebook but no one care...

its okay...

then i should go...


Monday, July 11, 2016

KERJA KOSONG DI CYBERJAYA

JAWATAN KOSONG (IT COMPANY) 

KAMI MENCARI INDIVIDU YANG MAHUKAN:
1. Pengalaman dalam menguruskan perniagaan
2. Dahagakan skill dan pengetahuan
3. Individu yang mahu menaik taraf ekonomi diri/keluarga
4. Peningkatan komunikasi dan Keyakinan Diri
5. Individu yang ingin menjadi luar biasa dengan tindakan, cara kerja serta pemikiran yang luar biasa

SYARAT UTAMA:
1. Solat 5 waktu** (solatlah untuk mencari keberkatan, ketenangan jiwa dan menambah rezeki)
2. Bersemangat dan selalu berfikiran positif supaya kekal fokus
3. Elak umpat dan keji atau bergaul dengan rakan negatif (faktor kawan adalah penting untuk berjaya, jadi pilihlah dengan bijak)
4. Disiplin (datang kerja awal, follow dateline, Kurangkan MC atau hilang tanpa kesan)
5. Kerja Kuat (boleh stayback, tak kisah kerja lebih masa)
6. Bercita-cita ingin menambah ilmu, skill atau pengetahuan (Hati kental, multitasking, harus berani, friendly)

Kekosongan adalah seperti dibawah:

1. Project Manager (URGENT)




























2. Technical Consultant (terbuka sepanjang tahun)




























3. Sales Coordinator (terbuka sepanjang tahun)




























4. Sales Consultant (terbuka sepanjang tahun)



























*Jika anda salah seorang yang kami cari dan berani menyahut cabaran di atas, hantarkan resume ke hr@sigmarectrix.com 

call: 03-83186696 | web: www.sigmarectrix.com
Amaran Keras: Sila emel/telefon untuk fastrespon













Tuesday, February 16, 2016

BAJU KURUNG KEMBANG PAHANG


Menjahit adalah satu kepuasan
Pernah tengok cerita enchanted?
tiap2 pagi pakai baju baru then hero cerita tu pening sebab habis langsir rumah dia jadi mangsa.
yes, saya terpengaruh dengan cerita tu.

kalau boleh hari2 nak pakai baju baru.
happy sungguh bila hasil tu kita boleh feel dan pakai


Tapi satu je masalah kat Malaysia ni.
susah betul nak cari kain printed abstract yang cool atau bohemian atau nampak lain..
semua kedai asyik kain corak bunga-bunga.
jemu sungguh!!!


ni jelah yang saya nak tunjuk.

Assalamualaikum
:)

Baju Kurung Kedah untuk Size Gempal


Aku rasa orang badan gempal ni sesuai pakai Kurung Kedah,
Especially kita buat Baju loose dan Tangan sedikit Kembang Saloma,
Kain kita pilih abstract menarik atau kasi fit sikit tapi let it kembang di bawah.

Aku tertarik nak jahit sebab kat Insta sangat banyak orang jual baju ni,
ada jual dengan harga tak munasabah
padahal kalau jahit sendiri memang berbaloi,
harga kain baru Rm20 untuk 2 meter.
2 meter memang dah cukup, saya yang 3xl ni pon cukup 2 meter

untuk Next post, maybe nak buat step by step menjahit tapi through gambar.
tengoklah kalau ada kelampangan.

ni hasil baju kurung yang saya nak show off





Monday, January 18, 2016

PLUSSIZE HIJAB FASHION


Assalamualaikum,
gonna update my maxi dress and cardigan that i made myself..
its really comfy and modest

the reason why i start sewing is because
its really hard to shop clothes in plus size, even if we get the 3xl size but still too small...
it wont stop me to stylish whatever i like, or be fashionable like others skinny girl did.
i choose to learn how to sew myself instead of  blaming society for not really concern about plus size women like me. 

learn from youtube and then i manage to finish my very first sewing project which is Maxi dress & baju kurung. it takes lot of courage and passion to sew something without training, class or trainer.
you just have youtube as your only sources.

so alhamdulillah
here is the result







hope plus size girl out there will get this as your inspiration to stop criticizing fashion industry or society and will inspire you to produce more plus size outfit..

who know, the problem we plus size women faced now will gonna be our
future income..


xoxo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...